Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2008. január

SPACER SPACER Protocsillag növekedés közben 2008.01.29.
Protocsillag növekedés közben

Az ESO VLT interferométerével (VLTI) sikerült feltérképezni egy nagyon fiatal, még születőben lévő csillag közvetlen környezetét, s folyamatában megfigyelni a csillaggá váláshoz szükséges tömeg begyűjtését.
SPACER SPACER Hogyan keressünk féreglyukakat? 2008.01.26.
Hogyan keressünk féreglyukakat?

Fekete lyukakat manapság már "könnyű" találni, hiszen gravitációs hatásukon kívül egyéb jelekkel - például kifúvások, akkréciós korongok - is elárulják magukat. De hogyan ismerjük fel a féreglyukakat?
SPACER SPACER Nagyon fiatal csillaghalmaz röntgenképe 2008.01.23.
Nagyon fiatal csillaghalmaz röntgenképe

A por- és gázburok mögött rejtőző, alig 1-2 millió éves Westerlund 2 csillaghalmaz az infravörös és a röntgentartományban sok érdekes dolgot elárul magáról, melyek az optikai teleszkópok számára láthatatlanok.
SPACER SPACER A Deneb részletes spektroszkópiai modellezése 2008.01.22.
A Deneb részletes spektroszkópiai modellezése

Egy új, részletes spektroszkópiai vizsgálat szerint a nyári égbolt egyik legfényesebb, kékesfehér színű csillaga nagy valószínűséggel éppen a vörös óriás állapot felé tart.
SPACER SPACER Nagytömegű gázfelhő tart a Tejútrendszer felé 2008.01.11.
Nagytömegű gázfelhő tart a Tejútrendszer felé

A Galaxis egyik spirálkarjába 40 millió éven belül beleütköző hidrogénfelhő jelentősen fel fogja gyorsítani a csillagkeletkezési folyamatokat, rengeteg nagytömegű csillag létrejöttét eredményezve ezzel.
SPACER SPACER Lepke alakú protoplanetáris porfelhő 2008.01.10.
Lepke alakú protoplanetáris porfelhő

A Hubble űrteleszkóp felvételén látható szokatlan alakú protoplanetáris felhő aszimmetrikus formájának lehetséges magyarázata, hogy a Naprendszer tágabb környezetében több az intersztelláris anyag, mint ahogyan eddig gondolták.
SPACER SPACER Központi fekete lyuk működés közben 2008.01.09.
Központi fekete lyuk működés közben

A Chandra röntgenműhold Centaurus A galaxisról készült felvétele nagyon jól mutatja a nagytömegű központi fekete lyukak működésének egyik indikátorát, az ellentétes irányban kilövellő részecsnyalábokat.
SPACER SPACER Neutronokból állnak-e a neutroncsillagok? 2008.01.08.
Neutronokból állnak-e a neutroncsillagok?

Az XMM-Newton röntgenteleszkóp mérésein alapuló eredmények szerint a neutroncsillagok tömege nagyobb, mérete pedig kisebb is lehet annál, mint amit az aktuális modellek jeleznek.
SPACER SPACER Rövid gammavillanás gravitációs hullám nélkül 2008.01.04.
Rövid gammavillanás gravitációs hullám nélkül

A LIGO elnevezésű, gravitációs hullámok detektálására szolgáló laboratórium negatív mérési eredménye megkérdőjelezheti a rövid gammavillanások jelenleg leginkább elfogadott magyarázatát.
SPACER SPACER Óriásbolygó egy fiatal csillag körüli porkorongban 2008.01.03.
Óriásbolygó egy fiatal csillag körüli porkorongban

Egy alig 10 millió éves csillag körüli protoplanetáris porkorongban egy körülbelül 10 jupitertömegű óriásbolygó jelenlétét mutatták ki, ami megerősíti a bolygók gyors kialakulásáról szóló elképzeléseket.
SPACER SPACER Felfúvódó Univerzum + sötét anyag kontra húrelmélet 2008.01.02.
Felfúvódó Univerzum + sötét anyag kontra húrelmélet

Két új kutatás szerint az Univerzumot magyarázó elméletek közül a címbeli első kettő talán egy tőről fakad, a harmadik azonban nem biztos, hogy belefér ebbe a keretbe.
Valid CSS!