Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2010. május

SPACER SPACER A központi fekete lyuk az Androméda-ködben is meglepően csendes 2010.05.27.
A központi fekete lyuk az Androméda-ködben is meglepően csendes

A Chandra műhold mérései szerint egy kisebb aktivitási eseménytől eltekintve az M31 centrumában helyet foglaló szupernehéz fekete lyuk is sokkal gyengébben sugároz a röntgentartományban, mint ahogyan az várható lenne tőle.
SPACER SPACER Bolygóját elemésztő csillag 2010.05.24.
Bolygóját elemésztő csillag

A Hubble Űrteleszkóp új műszerével végzett megfigyelések alapján Tejútrendszerünk legforróbb bolygója előtt rövid pályafutás áll, csillaga ugyanis valószínűleg 10 millió éven belül teljesen fel fogja falni.
SPACER SPACER Jégsziklákkal teli folyómedrek a Titánon 2010.05.20.
Jégsziklákkal teli folyómedrek a Titánon

A Cassini űrszonda új észlelései alapján a Titán hold nagy felföldjén a folyómedrek ragyogását a felhőszakadásszerű metánesők miatti áradások után összegyűlt jéggömbök sokasága által visszavert sugárzás okozza.
SPACER SPACER Magyar kutató napfizikai eredménye a Lordok Háza előtt 2010.05.17.
Magyar kutató napfizikai eredménye a Lordok Háza előtt

Erdélyi Róbert, a sheffieldi egyetem professzora nemrégiben a Lordok Háza képviselői előtt mutathatta be kutatócsoportja legújabb, a napkorona fűtési mechanizmusának magyarázatában áttöréssel kecsegtető eredményét.
SPACER SPACER Nehézsúlyú csillagszökevény nyomában 2010.05.13.
Nehézsúlyú csillagszökevény nyomában

A Hubble Űrteleszkóp régi és új megfigyelései, valamint a VLT mérései alapján a születési helyétől nagy sebességgel távolodó, a tömegét tekintve pedig rekordernek számító csillagszökevényt azonosítottak a Nagy Magellán-felhőben.
SPACER SPACER Csökkentett üzemmódba kapcsolták a Voyager 2 adatrendszerét 2010.05.10.
Csökkentett üzemmódba kapcsolták a Voyager 2 adatrendszerét

A NASA mérnökei egy, az adatáramban bekövetkezett váratlan változás vizsgálata során átmenetileg olyan üzemmódba kapcsolták a Voyager 2 adatrendszerét, melyben az csak a szonda állapotáról küld információkat.
SPACER SPACER Lélegzetelállító új képek központi csillagunkról 2010.05.06.
Lélegzetelállító új képek központi csillagunkról

Életadó csillagunk viselkedését eddig is űreszközök serege kísérte figyelemmel, de az új Solar Dynamics Observatory segítségével a jelenleginél is mélyebbre pillanthatunk a rejtélyekbe.
SPACER SPACER Gyűrűs galaxisok atlasza 2010.05.03.
Gyűrűs galaxisok atlasza

Egy nemzetközi kutatócsoport összeállította az eddigi legátfogóbb katalógust azon galaxisokról, melyek magját gyűrű alakban óriási csillagkeletkezési területek veszik körül.
Valid CSS!