Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2015. január

SPACER SPACER Öt földméretű bolygót találtak egy ősi csillag körül! 2015.01.27.
Öt földméretű bolygót találtak egy ősi csillag körül!

A Kepler-űrtávcső négy évet átfogó fotometriai adatsora alapján öt földméretű bolygót azonosítottak egy ősi, 11,2 milliárd éves csillag körül. A planéták azonban rendkívül közel keringenek a csillaghoz, így biztosan nem lakhatók.
SPACER SPACER Óceánfenéki por és a szupernóva-robbanások 2015.01.23.
Óceánfenéki por és a szupernóva-robbanások

Egy új tanulmány szerint a múltban az óceánfenékre leülepedett csillagközi eredetű por plutóniumtartalma sokkal kisebb, mint azt a szupernóva-robbanásokra vonatkozó jelenlegi elképzeléseink alapján várhatnánk.
SPACER SPACER Két újabb törpebolygó is keringhet a Naprendszer peremén 2015.01.20.
Két újabb törpebolygó is keringhet a Naprendszer peremén

A Neptunuszon túli objektumok pályáinak és eloszlásának numerikus elemzése alapján spanyol és angol kutatók úgy vélik, hogy legalább két újabb törpebolygó is keringhet a Naprendszerben jóval a Pluto pályáján túl.
SPACER SPACER Viharos múltja volt az Androméda-ködnek 2015.01.16.
Viharos múltja volt az Androméda-ködnek

A korong különböző csillagpopulációinak részletes vizsgálata alapján az Androméda-köd kicsi galaxisokkal történő múltbeli összeolvadása valószínűleg sokkal viharosabb körülmények között zajlott, mint a Tejútrendszer esetében.
SPACER SPACER Rejtélyes molekulák galaktikus elhelyezkedését mutatja egy új térkép 2015.01.13.
Rejtélyes molekulák galaktikus elhelyezkedését mutatja egy új térkép

A Johns Hopkins University csillagászai az SDSS égboltfelmérés sok százezer különféle objektumának színképi vizsgálata alapján mindeddig egyedülálló térképet rajzoltak a Tejútrendszer rejtélyes molekuláinak eloszlásáról.
SPACER SPACER Szörnyek keringője egy távoli galaxis magjában 2015.01.09.
Szörnyek keringője egy távoli galaxis magjában

Amerikai csillagászoknak egy aktív galaxismag periodikus fényességváltozása alapján sikerült azonosítaniuk egy közvetlenül az összeolvadás előtt álló, szupernagy tömegű fekete lyuk párost.
SPACER SPACER Új törpegalaxist találtak a Lokális Csoportban 2015.01.06.
Új törpegalaxist találtak a Lokális Csoportban

Orosz és amerikai kutatók a Tejútrendszert és az Androméda-ködöt is magába foglaló ún. Lokális Csoport újabb tagját fedezték fel. Az izolált törpegalaxis körülbelül 7 millió fényév távolságban helyezkedik el.
SPACER SPACER Része-e a Higgs-bozon az anyag-antianyag rejtélynek? 2015.01.02.
Része-e a Higgs-bozon az anyag-antianyag rejtélynek?

Az LHC 2015-ös újraindítása után tervezett egyik kísérlet eredményeként kiderülhet, a Higgs-bozonnak lehet-e szerepe az univerzumunk anyag-antianyag aszimmetriájának magyarázatában.
Valid CSS!