Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2011. május

SPACER SPACER Magányos az egyik legfényesebb csillag 2011.05.27.
Magányos az egyik legfényesebb csillag

A Nagy Magellán-felhő VFTS 682 katalógusjelű csillaga hárommilliószor fényesebb és 150-szer nagyobb tömegű a Napnál, a hozzá hasonló objektumokkal ellentétben azonban nem tagja csillaghalmaznak.
SPACER SPACER Pillantás egy szaturnuszi vihar mélyére 2011.05.24.
Pillantás egy szaturnuszi vihar mélyére

Az óriásbolygó rendszerében dolgozó Cassini szonda és az ESO VLT távcsőrendszer infravörös kameráinak felvételei alapján soha nem látott részletességgel sikerült tanulmányozni a Szaturnusz atmoszférájában feltámadó ritka vihart.
SPACER SPACER Érettségizzünk fedési exobolygókból! 2011.05.20.
Érettségizzünk fedési exobolygókból!

Ritka, hogy egy új tudományterület eredményei bekerüljenek a közoktatásba. Most ez történt, ugyanis a középszintű fizika írásbeli érettségi vizsga egyik feladatában exobolygók fedésének fénygörbéjét elemezhették a maturálók.
SPACER SPACER Bolygótársak okozhatják a forró jupiterek retrográd keringését 2011.05.17.
Bolygótársak okozhatják a forró jupiterek retrográd keringését

Egy új numerikus modellezés alapján a csillagukhoz közeli pályákon mozgó forró jupiterek között igen nagy arányban előforduló, a csillag forgásirányához képesti retrográd keringés oka bolygótársak gravitációs perturbáló hatása lehet.
SPACER SPACER Becsapódások hozhatták létre a Titán légkörét? 2011.05.13.
Becsapódások hozhatták létre a Titán légkörét?

Egy új japán kutatás szerint lehetséges, hogy a Szaturnusz óriásholdjának légköre körülbelül 4 milliárd évvel ezelőtt lezajlott óriási becsapódások következményeként alakult ki.
SPACER SPACER Aszteroidák ütközésének nyomát örökítették meg űrteleszkópok 2011.05.10.
Aszteroidák ütközésének nyomát örökítették meg űrteleszkópok

A Hubble és a Swift űrteleszkóp megfigyelései alapján a Scheila nevű kisbolygó múlt év végi váratlan kifényesedése legjobban egy nála jóval kisebb aszteroidával történt ütközéssel magyarázható.
SPACER SPACER A relativitáselmélet újabb kísérleti megerősítése 2011.05.06.
A relativitáselmélet újabb kísérleti megerősítése

A NASA sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Gravity Probe B nevű űreszközzel végzett mérések feldolgozása befejeződött, a kapott eredmények pedig ismételten megerősítik az általános relativitáselmélet jóslatait.
SPACER SPACER Ólomsűrűségű az 55 Cancri negyedik bolyója 2011.05.03.
Ólomsűrűségű az 55 Cancri negyedik bolyója

Egy új eredmény szerint az 55 Cancri jelű csillag népes bolygócsaládja negyedik, mérete alapján a szuperföldek közé tartozó tagjának tömege olyan nagy, hogy a sűrűsége az óloméval vetekszik, így jelenleg ez a legsűrűbb kőzetbolygó.
Valid CSS!