Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2010. február

SPACER SPACER Sztereó felvétel a bálna alakú holdról 2010.02.25.
Sztereó felvétel a bálna alakú holdról

A Cassini űrszonda által rögzített felvételpár alapján elkészítették a Szaturnusz szabálytalan alakú, leginkább egy nagy fehér bálnára, vagy egy krumplira emlékeztető Prometheus nevű holdjának háromdimenziós hatást keltő képét.
SPACER SPACER Páratlan páros - vörös óriás mellett vörös törpe 2010.02.22.
Páratlan páros - vörös óriás mellett vörös törpe

Angol és kínai csillagászok infravörös égboltfelmérések fotometriai adatai alapján több száz ultrahideg törpecsillagot azonosítottak, köztük 34 darab új L színképtípusú törpét, melyek egyike ráadásul egy vörös óriás körül kering.
SPACER SPACER Összeolvadó fehér törpék és az Ia szupernóvák eredete 2010.02.18.
Összeolvadó fehér törpék és az Ia szupernóvák eredete

A Chandra műhold mérésein alapuló, honfitársunk, Bogdán Ákos hozzájárulásával született új eredmény más megvilágításba helyezheti az Ia típusú szupernóva-robbanásokhoz vezető folyamatokra vonatkozó elképzeléseinket.
SPACER SPACER Sarki fények az oldalról látszó Szaturnuszon 2010.02.15.
Sarki fények az oldalról látszó Szaturnuszon

Az elmúlt hónapokban a Szaturnuszról nem csak a gyűrűit vékony vonalként mutató felvételek készülhettek, hanem olyanok is, melyeken egyszerre látható mindkét pólusa és a körülöttük ragyogó sarki fény.
SPACER SPACER Hogyan alakultak ki a ma megfigyelhető spirálgalaxisok? 2010.02.11.
Hogyan alakultak ki a ma megfigyelhető spirálgalaxisok?

Egy új morfológiai vizsgálat alapján elképzelhető, hogy a galaxisok közötti múltbeli kölcsönhatások és összeolvadási folyamatok nem is elliptikus, hanem inkább spirális galaxisok kialakulásához vezettek.
SPACER SPACER Galaxisütközésben foglyul ejtett kvazárpár 2010.02.08.
Galaxisütközésben foglyul ejtett kvazárpár

Egy, az összeolvadás fázisában lévő galaxispár centrumában egyértelműen sikerült kimutatni egy kettős kvazárt. Az elképzelések szerint ezek az objektumok pontosan ilyen folyamatok során jönnek létre.
SPACER SPACER Újabb nagyon alacsony hőmérsékletű barna törpét találtak 2010.02.04.
Újabb nagyon alacsony hőmérsékletű barna törpét találtak

Brit kutatók vezetésével egy újabb, nagyon alacsony hőmérsékletű barna törpét fedeztek fel a Naprendszer közelében. Az alig 230 celsius fokos égitest az eddig azonosított leghidegebb Naprendszeren kívüli objektum.
SPACER SPACER Nincs különbség a kis- és nagytömegű csillagok keletkezésében? 2010.02.01.
Nincs különbség a kis- és nagytömegű csillagok keletkezésében?

Egy új, infravörös tartománybeli méréseken alapuló eredmény alapján valószínűleg nincs lényegi különbség a nagy tömegű, illetve a Naphoz hasonló méretű csillagok keletkezési folyamatában.
Valid CSS!