Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2008. augusztus

SPACER SPACER Újabb nyom a sötét anyag utáni kutatásban 2008.08.27.
Újabb nyom a sötét anyag utáni kutatásban

Két óriási galaxishalmaznak a Hubble és a Chandra űrteleszkópok által is detektált ütközése következtében újabb mozaik kerülhet a helyére a sötét anyag utáni nyomozás egyelőre még eléggé hézagos kirakósjátékában.
SPACER SPACER Összeolvadás előtt álló galaxisok a távoli múltban 2008.08.26.
Összeolvadás előtt álló galaxisok a távoli múltban

A legnagyobb teljesítményű földi és űrteleszkópok segítségével egy 4 milliárd fényév távolságban lévő galaxishalmazban összeolvadás előtt álló galaxisok csoportjait detektálták.
SPACER SPACER A legnagyobb tömegű galaxishalmaz 2008.08.25.
A legnagyobb tömegű galaxishalmaz

Egy felmérés során az XMM-Newton röntgenteleszkóppal felfedezték az eddig ismert legnagyobb tömegű galaxishalmazt, melynek létezése akár a sötét energia újabb bizonyítéka is lehet.
SPACER SPACER Mágneses tér által stabilizált gázáramok egy aktív galaxis körül 2008.08.20.
Mágneses tér által stabilizált gázáramok egy aktív galaxis körül

A Hubble űrteleszkóp legújabban közölt felvételei alapján az erős mágneses terek nagy szerepet játszanak egy galaxishalmaz központi elliptikus óriásgalaxisából kiáramló ionizált gáz áramainak meglepő stabilitásában.
SPACER SPACER A Hubble százezredik földkörüli fordulata 2008.08.11.
A Hubble százezredik földkörüli fordulata

A több mint tizennyolc éve földkörüli pályán keringő, s lassan nyugállományba készülő Hubble űrteleszkóp 2008. augusztus 10-én teljesítette százezredik fordulatát bolygónk körül.
SPACER SPACER A β Lyrae fedési kettős interferometrikus felbontása 2008.08.08.
A β Lyrae fedési kettős interferometrikus felbontása

A CHARA interferométer segítségével sikerült felbontani a fedési kettőscsillagok egyik fontos alosztályának névadó objektumát, az elmúlt száz év alatt más módszerekkel is behatóan vizsgált a β Lyrae-t.
SPACER SPACER Gömbhalmazok eloszlása a Virgo halmazban 2008.08.05.
Gömbhalmazok eloszlása a Virgo halmazban

Egy új kutatás szerint a Tejútrendszeren kívüli galaxisok gömbhalmazai nem ugyanúgy keletkeznek minden csillagvárosban, létrejöttük módjában nagy szerepe van a tágabb kozmikus környezet tulajdonságainak is.
SPACER SPACER Einstein-gyűrűkké torzított galaxisok 2008.08.01.
Einstein-gyűrűkké torzított galaxisok

A Sloan Digitális Égboltfelmérés és a Hubble űrtávcső együttes felhasználásával sikerült 70 darab gravitációs lencsehatást előidéző galaxis tömegét és a bennük lévő sötét anyag arányát meghatározni.
Valid CSS!