Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2009. szeptember

SPACER SPACER Vízben gazdag lehetett az ősi Vénusz 2009.09.29.
Vízben gazdag lehetett az ősi Vénusz

A bolygó körül keringő Venus Express űrszonda új mérései azt bizonyítják, hogy a napszél hatására a múltban jelentős mennyiségű víz távozott el a sokszor Földünk ikertestvéreként is emlegetett planétáról.
SPACER SPACER Lélegzetelállító képek a Tejútrendszer központjáról 2009.09.25.
Lélegzetelállító képek a Tejútrendszer központjáról

A Tejútrendszer centruma kedvelt célpontja a különböző hullámhosszakon végzett vizsgálatoknak. A napokban a Chandra röntgenteleszkóp montázsképét, illetve az ESO egyik mérnökének mozaikképét publikálták.
SPACER SPACER Ultraibolya portré az őszi ég fényes galaxisáról 2009.09.22.
Ultraibolya portré az őszi ég fényes galaxisáról

Szokásos tevékenységének, a távoli gammavillanások fürkészésének szüneteiben a Swift űrteleszkóp elkészítette galaxisszomszédunk, az M31 első nagyfelbontású ultraibolya portréját.
SPACER SPACER Pokolian forró igazi szuper-Föld ötszáz fényév távolságban 2009.09.18.
Pokolian forró igazi szuper-Föld ötszáz fényév távolságban

Az ESO HARPS spektrográfjának hosszú adatsora alapján meghatározták a Földnél mindössze kétszer nagyobb átmérőjű CoRoT-7b exobolygó tömegét, s ezáltal az átlagsűrűségét, ami alapján úgy tűnik, kőzetbolygóról van szó.
SPACER SPACER A mágneses tér szerepe a csillagkeletkezési folyamatokban 2009.09.15.
A mágneses tér szerepe a csillagkeletkezési folyamatokban

Egy új kutatás alapján a molekulafelhőkben zajló csillagkeletkezési folyamatokban a gravitáció főszerepe mellett a mágneses tér sokkal fontosabb mellékszereplő, mint a felhők anyagának turbulens mozgása.
SPACER SPACER Ismét aktív a Hubble Űrteleszkóp 2009.09.11.
Ismét aktív a Hubble Űrteleszkóp

Néhány hónap szünet után, melynek során elvégezték a szükséges javításokat és új műszereket üzemeltek be, a Hubble Űrteleszkóp látványos képekkel bizonyította, hogy újra kész a folyamatos munkára.
SPACER SPACER Kannibalizmus a lokális galaxishalmazban is 2009.09.08.
Kannibalizmus a lokális galaxishalmazban is

Egy új kutatás szerint a távoli galaxisok körében gyakran megfigyelt kölcsönhatási forma, a bekebelezés szűkebb környezetünkben, a Lokális Csoportban is működik. A nagy falánk az Androméda-köd.
SPACER SPACER Így görbül a tér a Nap körül 2009.09.04.
Így görbül a tér a Nap körül

Rádiócsillagászati módszerekkel az egyik legpontosabb mérést végezték el a Nap tömege által a téridőben okozott görbület mértékére vonatkozóan, újabb igazolását adva Einstein vonatkozó jóslatának.
SPACER SPACER Máig érdekes a rangidős fekete lyuk 2009.09.01.
Máig érdekes a rangidős fekete lyuk

A Cygnus X-1 röntgenforrás, melyről a hetvenes évekbeli megfigyelések alapján először állították a kutatók azt, hogy fekete lyukat tartalmaz, 1964-es felfedezése óta folyamatosan az érdeklődés középpontjában áll.
Valid CSS!