Valid XHTML 1.0 Strict

Teljes napfogyatkozás - 1999

1999. augusztus 11-én mintegy 110 km átmérőjű árnyékfolt száguldott végig Európán. Az Észak-Amerika keleti partjától Indiáig húzódó keskeny sávban futó holdárnyék Le Havre-nál érte el a francia partokat és 2500 km/óra sebességgel söpört végig kontinensünkön. A két percet alig meghaladó déli sötétség Strasbourg, Stuttgart és München nyugati nagyvárosok után a Szombathely-Tihany-Szeged vonalon suhant át hazánkon.

Évszázadok is eltelhetnek, amíg a Föld egy meghatározott helyéről ismét teljes napfogyatkozásban gyönyörködhetnek az emberek. Magyarországon ezt megelőzően legutóbb 1842-ben volt látható, legközelebb pedig 2081-ben lesz ismét megfigyelhető.

Teljes napfogyatkozás 1999 A konferencia résztvevői

A teljes napfogyatkozás fázisai Szombathely felett 1999. augusztus 11-én.
A "The Sun and Sun-like stars" konferencia résztvevői 1999-ben.

A csodálatos égi jelenség tiszteletére a Gothard Obszervatórium mintegy félszáz résztvevővel háromnapos nemzetközi konferenciát szervezett The Sun and Sun-like stars címmel. Az előadók és a kutatók a világ számos országából érkeztek, és két napon keresztül a Nappal és a Naphoz hasonló csillagokkal kapcsolatos új eredményeket vitatták meg, a harmadik napon pedig résztvettek a napfogyatkozás alkalmából szervezett eseményeken.

A fogyatkozást a Gothard Obszervatóriumból több száz résztvevő követte nyomon, köztük a diplomáciai testületek Magyarországra akkreditált számos képviselője, nagykövetekkel az élükön. A Duna TV az Obszervatóriumból adott egész napos közvetítést. Ennek köszönhetően szerte a világon milliónyi magyar követhette élőben az eseményeket.

A konferencia kiadványa (Proceedings) innen, a totalitás lefolyását bemutató film (4m23s) pedig innen tölthető le.

Valid CSS!