Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2010. november

SPACER SPACER Elhunyt az obszervációs kozmológia egyik úttörője 2010.11.23.
Elhunyt az obszervációs kozmológia egyik úttörője

84 éves korában, 2010. november 13-án elhunyt Allan Sandage, a huszadik század egyik legjelentősebb csillagásza, aki a legnagyobb hatással volt a Hubble-állandóra, ezen keresztül pedig a Világegyetem korára és méretére.
SPACER SPACER Másik galaxisból érkezett bolygórendszert fedeztek fel 2010.11.19.
Másik galaxisból érkezett bolygórendszert fedeztek fel

Forró jupiter típusú bolygót azonosítottak egy olyan vörös óriás körül, amely most a Tejútrendszer tagja, de néhány milliárd évvel ezelőtt még az egyik, ma már nem létező kísérő törpegalaxishoz tartozott.
SPACER SPACER Meglepően nagy tömegű neutroncsillagot azonosítottak 2010.11.16.
Meglepően nagy tömegű neutroncsillagot azonosítottak

Az általános relativitáselmélet egyik következményén alapuló módszer segítségével egy meglepően nehéz neutroncsillagot azonosítottak, melynek közel kétszeres naptömege a belső felépítésre vonatkozó megszorításokkal is jár.
SPACER SPACER Ha a rakétatudósok állítják össze a projekt költségvetését is ... 2010.11.12.
Ha a rakétatudósok állítják össze a projekt költségvetését is ...

Úgy tűnik, a NASA-nak a híres elődhöz hasonlóan a James Webb Űrteleszkóppal is gondjai akadhatnak. Technikai részről a Webb esetében minden rendben lévőnek látszik, a költségek azonban riasztó emelkedést mutatnak.
SPACER SPACER Így születhetnek a szuperföldek 2010.11.09.
Így születhetnek a szuperföldek

Numerikus szimulációkkal sikerült igazolni egy új bolygókeletkezési elmélet létjogosultságát. A modell szerint a nagyméretű kőzetbolygók a formálódó bolygórendszer belseje felé vándorló gázcsomókból születnek.
SPACER SPACER A legközelebbi kvazár hirtelen halála 2010.11.05.
A legközelebbi kvazár hirtelen halála

A legújabb vizsgálatok szerint az IC 2497 katalógusjelű galaxis közelében két évvel ezelőtt felfedezett furcsa zöld objektum, a Hanny's Voorwerp tulajdonképpen a hozzánk legközelebbi kvazár "utolsó lehelletének" lenyomata.
SPACER SPACER Pillantás egy csillaghalmaz jövőjébe 2010.11.02.
Pillantás egy csillaghalmaz jövőjébe

A Hubble Űrtávcsővel 4 év különbséggel végzett méréssorozatok eredményeként sikerült meghatározni az ω Centauri gömbhalmaz mintegy százezer tagjának sajátmozgását, s ezzel körülbelül tízezer évre előrejelezni pozícióikat.
Valid CSS!