Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2012. június

SPACER SPACER Szupertornádók fűthetik a Nap légkörét 2012.06.29.
Szupertornádók fűthetik a Nap légkörét

A sheffieldi egyetemen dolgozó Erdélyi Róbert professzor által vezetett új kutatás szerint a csillagunk légkörében tomboló szupertornádók lehetnek felelősek a Nap koronájának millió fokos hőmérsékletéért.
SPACER SPACER Meglepő bolygópárt fedezett fel a Kepler űrteleszkóp 2012.06.26.
Meglepő bolygópárt fedezett fel a Kepler űrteleszkóp

A Kepler-36 katalógusjelű csillag körül keringő két bolygó pályája nagyon közel van egymáshoz, azonban míg az egyik földméretű, de a bolygónknál nagyobb sűrűségű planéta, addig a másik a Neptunuszhoz hasonló gázbolygó.
SPACER SPACER Egyedül navigáló marsi rover prototípusát tesztelte az ESA 2012.06.22.
Egyedül navigáló marsi rover prototípusát tesztelte az ESA

Az ESA egy olyan rover prototípusát tesztelte a chilei Atacama-sivatagban a marsi viszonyokra hasonlító körülmények között, amely képes lehet arra, hogy irányítás nélkül saját magát navigálja a vörös bolygón.
SPACER SPACER Gazdagalaxisából kipenderített óriás fekete lyukat találtak 2012.06.19.
Gazdagalaxisából kipenderített óriás fekete lyukat találtak

A NASA Chandra röntgenműholdjának mérései alapján arra utaló jeleket találtak, hogy egy óriás fekete lyuk óránként több millió kilométeres sebességgel kidobódott gazdagalaxisából.
SPACER SPACER Hűvösre tették a James Webb főtükrét 2012.06.15.
Hűvösre tették a James Webb főtükrét

Az év elején az amerikai űrkutatási hivatal az alabamai Huntsville-ben található Marshall Space Flight Center X-ray & Cryogenic Facility részlegében végrehajtotta a James Webb Űrteleszkóp tükörszegmenseinek mélyhűtéses tesztjét.
SPACER SPACER Kétsebességesek lehetnek a fekete lyukak 2012.06.12.
Kétsebességesek lehetnek a fekete lyukak

Két aktív fekete lyuk tanulmányozása során holland kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy vélhetőleg minden ilyen objektum "kétsebességes", azaz két eltérő állapotban tud működni.
SPACER SPACER Már az űrszonda látogatása előtt megmérték a kisbolygót 2012.06.08.
Már az űrszonda látogatása előtt megmérték a kisbolygót

Egy radar- és infravörös méréseket kombináló új eljárás segítségével már azelőtt meghatározták az 1999 RQ36 jelű kisbolygó tömegét, hogy a NASA OSIRIS-REx szondája 2019-ben elérné az égitestet.
SPACER SPACER Vénusz-átvonulás 2012. június 6-án 2012.06.05.
Vénusz-átvonulás 2012. június 6-án

Az év legjelentősebb előre jelezhető égi eseménye lesz a 2012. június 6-i Vénusz-átvonulás, melyet napkeltétől 06:55-ig kísérhetünk figyelemmel. Észleljük életünk utolsó Vénusz-átvonulását!
SPACER SPACER Két helyszínen épül meg a négyzetkilométernyi rádiótávcső 2012.06.01.
Két helyszínen épül meg a négyzetkilométernyi rádiótávcső

A SKA Organisation konzorcium tagjainak döntése szerint a Square Kilometre Array rádiótávcső-rendszer antennáit nem egy, hanem két helyszínen fogják telepíteni, az eredetileg esélyes Dél-Afrika mellett Ausztráliában is.
Valid CSS!