Valid XHTML 1.0 Strict

Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítás - 2002

Az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatóriuma őrzi az intézményt alapító Gothard Jenő tudományos hagyatékát. A tárgyi örökség különleges értékű része a mintegy 120 leltári egységet képező műszeregyüttes, amely a tudománytörténet nemzetközi szaktekintélyei szerint is a világon egyedülálló tematikus gyűjteményként képezi a 2002. május 17-én új környezetben és új koncepció alapján megnyitott Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Állandó Kiállítás törzsanyagát.

A Gothard kiállítás megnyitója A Gothard kiállítás részlete

A Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Kiállítás megnyitója.
A Gothard Tudomány- és Technikatörténeti Kiállítás részlete.

Gothard Jenő asztrofizikai kutatásainak tudománytörténeti jelentőségű öröksége az 1880-as évek elejétől az 1900-as évek elejéig keletkezett, félezer darabból álló, mélyég objektumokat, üstökösöket és csillagszínképeket rögzítő csillagászati fotólemezanyag. A lemezarchívumban őrzött, további 400 darab, laboratóriumi spektrum-, ívkisülési- és röntgen-felvétel a századforduló élvonalbeli természettudományos kutatásainak - közvetlen laboratóriumi munkáira vonatkozó - dokumentumai.

Gothard Jenő európai léptékkel mérve is jelentős mérnöki és műszerkonstruktőri tevékenységének fennmaradt dokumentumait képezi az archívumban őrzött mintegy másfélezer, 1886 és 1900 között keletkezett számla és üzleti levél.

A maga nemében párját ritkító, a magyar tudománytörténet egy virágzó korszakát reprezentáló emlékanyag gondozása és jelentőségéhez méltó bemutatása olyan fontos feladat, ami túlmutat az egyetemi csillagvizsgáló hatókörén, ezért ezt a munkát egy külön szervezet, a Gothard Asztrofizikai Obszervatóriumért Alapítvány koordinálja.

További információ »

Valid CSS!