Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2012. február

SPACER SPACER Óriásgalaxisok viharos múltja 2012.02.28.
Óriásgalaxisok viharos múltja

A legnagyobb tömegű galaxisokban a korai, intenzív csillagkeletkezési folyamatokat azok hirtelen leállása követte, a szakemberek szerint ezért a túlságosan aktívvá váló központi fekete lyukak lehetnek felelősek.
SPACER SPACER Szaunához hasonlít az egyik szuperföld 2012.02.24.
Szaunához hasonlít az egyik szuperföld

A Hubble Űrteleszkóppal végzett észlelések szerint a GJ1214b katalógusjelű planéta az exobolygók egy új osztályát képviseli, ezeket a világokat rengeteg víz borítja, légkörük pedig főként vízgőzből áll.
SPACER SPACER Szubmilliméteres kép készült a Taurus sötét csillagbölcsőiről 2012.02.21.
Szubmilliméteres kép készült a Taurus sötét csillagbölcsőiről

Az APEX szubmilliméteres antenna új felvétele kozmikus por 10 fényévnél hosszabb kanyargó filamentjét mutatja, melyben jelenleg is folyik az új csillagok kialakulása a Bika csillagképben.
SPACER SPACER Radarmérések is utalnak egy ősi marsi óceánra 2012.02.17.
Radarmérések is utalnak egy ősi marsi óceánra

Az Európai Űrügynökség Mars Express nevű keringő egységének radarmérései új bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a vörös bolygónak egy részét valaha óceán borította.
SPACER SPACER Lassabban forog a Vénusz? 2012.02.14.
Lassabban forog a Vénusz?

Az Európai Űrügynökség Venus Express nevű űrszondájának legfrissebb mérései alapján valószínűsíthető, hogy belső bolygószomszédunk némileg lassabban forog, mint azt eddig gondoltuk.
SPACER SPACER Bolygókkal pingpongozó csillagok? 2012.02.10.
Bolygókkal pingpongozó csillagok?

Egy új számítógépes szimuláció alapján tág kettőscsillagok rendszerében fennállhat annak a lehetősége, hogy az egyik komponens elszipkázza a másik bolygóit, majd az eredeti tulajdonos újra visszanyeri azokat.
SPACER SPACER Szuperföld egy hármas csillagrendszer lakhatósági zónájában 2012.02.07.
Szuperföld egy hármas csillagrendszer lakhatósági zónájában

Archív adatok és új mérések alapján egy nemzetközi kutatócsoport szuperföldet detektált egy viszonylag közeli vörös törpe lakhatósági zónájában. A csillag maga is egy hármas rendszer tagja.
SPACER SPACER Holdi ásványt találtak Nyugat-Ausztráliában 2012.02.03.
Holdi ásványt találtak Nyugat-Ausztráliában

Az utolsó olyan ásványtípust is megtalálták Ausztráliában, melyről az évtizedekkel ezelőtti holdséták eredményeként begyűjtött kőzetminták tanulmányozása alapján azt gondolták, hogy kizárólag csak a kísérőnkön fordul elő.
Valid CSS!