Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2011. december

SPACER SPACER Az év legszebb csillagászati képei 2011.12.23.
Az év legszebb csillagászati képei

A 2011-es év csillagászattal kapcsolatos szép és érdekes felvételeiből összeállított képcsokorral kívánunk a Hírportál minden olvasójának békés, boldog karácsonyt és derült éjszakákban gazdag új esztendőt!
SPACER SPACER Újdonságok az η Car XIX. századi nagy kitöréséről 2011.12.20.
Újdonságok az η Car XIX. századi nagy kitöréséről

Új spektroszkópia megfigyelések szerint az η Car a XIX. századi nagy kitörésekor hidegebb lehetett, mint ahogyan eddig vélték, ez pedig a kitörés mögött álló fizikai mechanizmus részbeni újragondolását is eredményezheti.
SPACER SPACER Részletes felvétel készült egy vámpírcsillag lakomájáról 2011.12.16.
Részletes felvétel készült egy vámpírcsillag lakomájáról

Az ESO VLT interferométerével az eddigi legrészletesebb kép készült arról, amint egy kettős rendszer egyik tagja anyagot szív el a kísérőjétől, nagy meglepetésre azonban a modellek által jósolthoz képest kevésbé viharos módon.
SPACER SPACER Csillag spirálkarokkal 2011.12.13.
Csillag spirálkarokkal

Egy nemzetközi kutatócsoport a nyolcméteres japán Subaru teleszkóppal készített infravörös felvételeken határozott spirálkarokat azonosított egy fiatal csillag körüli protoplanetáris korongban.
SPACER SPACER Azonosították a leggyorsabban forgó csillagot 2011.12.09.
Azonosították a leggyorsabban forgó csillagot

A Nagy Magellán-felhőben található, a Nap rotációs sebességénél háromszázszor gyorsabban forgó fiatal csillagról azt gondolják, hogy egy kettős rendszerből dobta ki társának a robbanása.
SPACER SPACER Az Örvény-köd szupernóvájának utó- és előélete 2011.12.06.
Az Örvény-köd szupernóvájának utó- és előélete

Egy európai kutatócsoport 2 héttel a robbanás után készített részletes rádiótérképet az M51-ben feltűnt szupernóva maradványáról, amerikai csillagászok pedig a szülőcsillag után kutatnak, úgy tűnik, nem is eredménytelenül.
SPACER SPACER A Földnél alig nagyobb exobolygót talált a Kepler 2011.12.02.
A Földnél alig nagyobb exobolygót talált a Kepler

A Kepler-űrteleszkóp által felfedezett 21-ik exobolygó mérete alig másfélszerese a Földének, a felszínén azonban iszonyatos forróság uralkodhat, mivel nagyon közel kering a csillagához.
Valid CSS!