Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2011. július

SPACER SPACER Húszon túl van a Lehetőség 2011.07.29.
Húszon túl van a Lehetőség

Az eredetileg három hónaposra tervezett küldetés nyolcadik évében az Opportunity marsjáró által a vörös bolygón megtett összes út meghaladta a húsz mérföldet, ami ötvenszerese az induláskor tervezett távnak.
SPACER SPACER Két új, közeli barna törpét azonosítottak 2011.07.26.
Két új, közeli barna törpét azonosítottak

A WISE infravörös műhold adatai alapján két ultrahideg barna törpét azonosítottak német kutatók a Nap közvetlen szomszédságában, távolságuk mindössze 15, illetve 18 fényév.
SPACER SPACER Új Pluto-holdat fedeztek fel 2011.07.22.
Új Pluto-holdat fedeztek fel

A New Horizons küldetést támogató megfigyelések közben a Hubble Űrteleszkóp WFC3 kamerájának néhány héttel ezelőtt készített felvételei alapján a Pluto újabb, immár negyedik holdját azonosították.
SPACER SPACER Évfordulós képek a Neptunuszról 2011.07.19.
Évfordulós képek a Neptunuszról

A Neptunusz 2011. július 12-én az űr ugyanazon pontjára érkezett, ahol 1846-ban felfedezték, azaz egy neptunuszi év telt el azóta. Az esemény kapcsán új felvételek készültek a bolygóról a Hubble Űrteleszkóppal.
SPACER SPACER Forgott-e az Ősrobbanás? 2011.07.15.
Forgott-e az Ősrobbanás?

Egy 15 ezres elemszámú minta alapján észlelt, a spirálgalaxisok forgási irányában tapasztalható aszimmetria, illetve annak következményei hatást gyakorolhatnak az Ősrobbanásról és az Univerzumról alkotott elképzeléseinkre is.
SPACER SPACER A szupernóvák is nagy portermelők lehetnek 2011.07.12.
A szupernóvák is nagy portermelők lehetnek

A Herschel űrtávcső nagy mennyiségű port detektált a híres SN 1987A szupernóva maradványának környezetében, ami arra utal, hogy a szupernóva-robbanásoknak is nagy szerepük lehet a kozmikus por létrehozásában.
SPACER SPACER Magyar vonatkozása is van a Hubble egymilliomodik észlelésének 2011.07.08.
Magyar vonatkozása is van a Hubble egymilliomodik észlelésének

Újabb mérföldkőhöz érkezett a Hubble Űrtávcső. Néhány napja, rendkívül sikeres működésének 21. évében elvégezte egymilliomodik észlelését, melynek célpontja a HATnet programban felfedezett fedési exobolygó, a HAT-P-7b volt.
SPACER SPACER Nagy pontossággal mérték meg a Neptunusz tengelyforgási periódusát 2011.07.05.
Nagy pontossággal mérték meg a Neptunusz tengelyforgási periódusát

A Hubble Űrtávcső felvételei alapján a Neptunusz légkörének két állandó alakzata segítségével nagy pontossággal mérték meg az óriásbolygó tengelyforgási idejét, melynek értéke 15 óra 57 perc 59 másodperc.
SPACER SPACER KOI-13, egy gyorsan forgó csillag különös kísérővel 2011.07.01.
KOI-13, egy gyorsan forgó csillag különös kísérővel

A gyorsan forgó kék szubóriás csillag felszíni hőmérsékleti viszonyai tükröződnek a KOI-13 rendszer torz tranzit fénygörbéjében. A maga nemében egyedülálló forró barna törpe kísérő jelentőségét magyar csillagászok ismerték fel.
Valid CSS!