Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2011. június

SPACER SPACER A Betelgeuse tüzei 2011.06.28.
A Betelgeuse tüzei

Az ESO VLT teleszkópegyüttesének VISIR nevű infravörös műszerével eddig nem látott részletességgel fényképezték le az α Orionis körüli komlex, fényes ködöt, melynek anyagcsomóit a csillag dobta le magáról.
SPACER SPACER Fekete lyukba hulló csillag nagyenergiájú 'halálsikolya' 2011.06.24.
Fekete lyukba hulló csillag nagyenergiájú 'halálsikolya'

Nagy valószínűséggel egy fekete lyuk közelébe került csillag árapály-katasztrófája okozhatta a Swift űrtávcső által március végén a Sárkány csillagképben észlelt erős gammakitörést.
SPACER SPACER Aktivitás hiányában elmaradhat a 25. napciklus? 2011.06.21.
Aktivitás hiányában elmaradhat a 25. napciklus?

A Nap belsejére, fotoszférájára és koronájára vonatkozó három független vizsgálat eredményei alapján a következő, 25. napciklus során a Nap aktivitása igen csekély mértékű lesz, ha lesz egyáltalán.
SPACER SPACER Kistömegű csillagok a nagyok 'lustasága' miatt is keletkezhetnek 2011.06.17.
Kistömegű csillagok a nagyok 'lustasága' miatt is keletkezhetnek

Egy új szimuláció szerint a csillagkeletkezési folyamat epizodikus akkréciós fázisai közötti időszakokban a formálódó objektum körüli anyagkorong fragmentálódhat, ami párhuzamosan kistömegű csillagok kialakulásához is vezethet.
SPACER SPACER Fényesen és kéken ragyognak az új típusú szupernóvák 2011.06.14.
Fényesen és kéken ragyognak az új típusú szupernóvák

Az új családba sorolt szupernóvák vagy Napunknál akár százszor nagyobb tömegű csillagok végső robbanásai, vagy pedig nagyon erős mágneses teret keltő neutroncsillagok maradnak vissza szülőobjektumaikból.
SPACER SPACER Rengeteg port termel a gigászi csillagkettős 2011.06.10.
Rengeteg port termel a gigászi csillagkettős

A CV Ser fotometriai vizsgálata során kapott eredmények új támpontot nyújthatnak az életük végén járó nagytömegű, forró csillagok intersztelláris por létrehozásában játszott szerepének jobb megértéséhez.
SPACER SPACER A Jupiter ragadhatta el az anyagot a formálódó Mars elől 2011.06.07.
A Jupiter ragadhatta el az anyagot a formálódó Mars elől

A Naprendszer kialakulását szimuláló új modell szerint a Mars azért sokkal kisebb a Földnél, mert a protoplanetáris korong belső tartományaiba "betörő" fiatal Jupiter az anyag jelentős részét elragadhatta onnan.
SPACER SPACER Halottnak hitt galaxisok mutatnak életjeleket 2011.06.03.
Halottnak hitt galaxisok mutatnak életjeleket

A Hubble Űrteleszkóppal végzett megfigyelések szerint olyan elliptikus galaxisokban is zajlik még csillagkeletkezés, melyekről korábban azt gondolták, hogy a csillagok kialakulásának folyamata már régen leállt bennük.
SPACER SPACER Szilikátos kristályok egy protocsillag korongjában 2011.06.01.
Szilikátos kristályok egy protocsillag korongjában

A Spitzer infravörös űrteleszkóp mérései alapján a fiatal objektumra záporozó zöld színű olivin kristályok jelenlétét mutatták ki a HOPS-68 katalógusjelű protocsillagot övező por- és gázkorongban.
Valid CSS!