Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2013. február

SPACER SPACER A Merkúrnál is kisebb exobolygót talált a Kepler 2013.02.22.
A Merkúrnál is kisebb exobolygót talált a Kepler

A Kepler űrteleszkóp ultrapontos fotometriai adatai alapján olyan kisméretű bolygórendszert azonosítottak, melynek legkisebb planétája kisebb a Merkúr bolygónál és pályaparaméterei alapján a jellege is hozzá hasonló lehet.
SPACER SPACER Ritka robbanás hozhatta létre a legfiatalabb fekete lyukat 2013.02.19.
Ritka robbanás hozhatta létre a legfiatalabb fekete lyukat

A NASA Chandra röntgenműhold új megfigyelései alapján a legfiatalabbnak gondolt tejútrendszerbeli fekete lyukat egy ritka szupernóva-robbanásból származó, erősen aszimmetrikus maradvány tartalmazza.
SPACER SPACER Lakható bolygók a szomszédban 2013.02.15.
Lakható bolygók a szomszédban

A Kepler űrtávcső adatainak legújabb vizsgálata szerint sokkal több lakható bolygó létezhet a Tejútrendszerben, mint azt korábban gondoltuk, a legközelebbi talán csak alig 10 fényévnyire lehet tőlünk.
SPACER SPACER Csomós a nagytömegű csillagok csillagszele 2013.02.12.
Csomós a nagytömegű csillagok csillagszele

Az XMM-Newton röntgenteleszkóppal végzett átfogó vizsgálat alapján a ζ Puppis jelű nagytömegű csillag csillagszele nem egyenletesen "kásás", hanem rengeteg kisebb és kevesebb nagyobb csomósodást tartalmaz.
SPACER SPACER A szuperföldek valójában mini Neptunuszok? 2013.02.08.
A szuperföldek valójában mini Neptunuszok?

Egy tanulmány szerint az szuperföldek nem csak méretükben térnek el bolygónktól, felépítésük valójában inkább a Neptunuszéhoz hasonlít, s így soha nem is válhatnak a Földhöz hasonló égitestekké.
SPACER SPACER Tízmillió éves bolygógyár? 2013.02.05.
Tízmillió éves bolygógyár?

A TW Hydrae fiatal csillagról azt gondolják, hogy már túl van azon a koron, amikor bolygók keletkezhettek a körülötte lévő anyagkorongból, de az a Napénál sokkal nagyobb bolygórendszerre elegendő gázt tartalmaz még most is.
SPACER SPACER Gigantikus fekete lyuk egy kis galaxis szívében 2013.02.01.
Gigantikus fekete lyuk egy kis galaxis szívében

Amerikai és német csillagászok az eddig ismert legnagyobb tömegű fekete lyukat vizsgálták. Az egzotikus objektum tömege gazdagalaxisáénak több mint egytizedét teszi ki.
Valid CSS!