Valid XHTML 1.0 Strict

Műszerek

Az obszervatórium főműszere a londoni Browning-cég által 1874-ben gyártott és Konkoly Thege Miklóstól 1881-ben megvásárolt 254 mm tükörátmérőjű Newton-rendszerű teleszkóp volt. Az intézet alapításakor beszerzett felszerelést Gothard Jenő fokozatosan az asztrofotográfia és a spektroszkópia újabb és korszerűbb eszközeivel bővítette. A bécsi Politechnische Hochschule-n szerzett gépészmérnöki diploma jó alapnak bizonyult kiváló műszerkonstruktőri munkásságához. Maga tervezte és műszerészével együtt az obszervatórium finommechanikai műhelyében készítette az asztrofizikai kutatásaihoz szükséges műszereket és segédberendezéseket. Az általában 2-3 példányban készített "sorozatból" több európai intézetnek (Bécs, Bothkamp, Potsdam, Heidelberg, Brüsszel) is szállított műszereket. Különösen sok eszközt épített az ógyallai csillagvizsgáló részére.

ÉKFOTOMÉTER KOMPARÁTOR

Csillagok fényessének mérésére szolgáló ékfotométer (1885).
Csillagászati fotolemezek kimérésére szolgáló komparátor (1888).

A herényi eszközöket Gothard Jenő már 1883-ban elektromos világítással készítette. Az obszervatórium fizikai laboratóriuma korszerű üveg- és vákuumtechnikai berendezéssel volt felszerelve.

A megfigyelésekhez szükséges számos spektroszkóp és spektrográf megépítése mellett Gothard maga készítette a spektroszkópiai vizsgálatokhoz használatos gázkisülési csöveket is. Kezdetben maga állította össze a működtetésükhöz szükséges szikrainduktorokat is, a későbbiek során ezeket már a kemnitzi Max Kohl cégtől vásárolta. A Gothard-féle spektrográfok legbecsesebb darabjaként tartjuk számon az izlandi kettős mészpátprizmás-kvarclencsés sziderospektrográfot.

BROWNING-REFLEKTOR GOTHARD JENŐ A BROWNING-REFLEKTORRAL

A főműszer, a 254 mm-es Newton-teleszkóp Gothard korabeli felvételén.
Gothard munka közben a Browning-reflektorral.

Valid CSS!