Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2010. március

SPACER SPACER Hogyan viselkedik a sötét anyag nagytömegű fekete lyukak közelében? 2010.03.29.
Hogyan viselkedik a sötét anyag nagytömegű fekete lyukak közelében?

Két mexikói kutató modellszámítások alapján becslést adott a sötét anyag lehetséges maximális sűrűségére a galaxisok magjában helyet foglaló szupernehéz fekete lyukak közvetlen környezetében.
SPACER SPACER Évszázados rejtélyt old meg a megszelidített óriás? 2010.03.25.
Évszázados rejtélyt old meg a megszelidített óriás?

Új, illetve archív infravörös és szintén régebbi ultraibolya adatok segítségével sikerült modellezni az ε Aurigae spektrális energiaeloszlását, ami a kettős évszázados rejtélyéről is fellibbentheti a fátylat.
SPACER SPACER Pormentes kvazárok a fiatal Univerzumban 2010.03.22.
Pormentes kvazárok a fiatal Univerzumban

A Spitzer Űrteleszkóp adatai alapján olyan ősi, a fejlődésük nagyon korai szakaszában lévő fekete lyukakat azonosítottak, melyek vizsgálata segíthet az első generációs galaxisok és csillagok kialakulásának megértésében.
SPACER SPACER Ultrafényes szupernóvák összeolvadó fehér törpékből 2010.03.18.
Ultrafényes szupernóvák összeolvadó fehér törpékből

Egyre több jel, köztük az utóbbi évek több Ia típusú szupernóvájának kiugró fényessége utal arra, hogy nem fehér törpék egyszerű anyagbefogási folyamata, hanem összeolvadásuk eredményezi ezen robbanások jelentős részét.
SPACER SPACER Műholdgyilkos elektronok előrejelzése 2010.03.15.
Műholdgyilkos elektronok előrejelzése

Kínai kutatók vezetésével rámutattak arra, hogy milyen mechanizmus lehet felelős a világűrben keringő műholdakra és az ott dolgozó űrhajósokra potenciális veszélyt jelentő nagyenergiájú elektronok gyorsításáért.
SPACER SPACER Messzebb nyúlik a misztikus sötét áramlás 2010.03.11.
Messzebb nyúlik a misztikus sötét áramlás

A WMAP szonda öt évet átfogó adatain alapuló legújabb eredmény szerint távoli galaxishalmazoknak a déli Centaurus és Hydra csillagképek irányába mutató mozgása a korábban jelzettnél kétszer nagyobb távolságig követhető nyomon.
SPACER SPACER Mégis aszteroida volt a dínógyilkos 2010.03.08.
Mégis aszteroida volt a dínógyilkos

Különböző tudományterületek utóbbi húsz év alatt elért eredményeit rendszerezve és áttekintve egy kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy mégis egy kisbolygó becsapódása okozta a dinoszauruszok kihalását.
SPACER SPACER Idegen csillagok tömege a Tejútrendszerben 2010.03.04.
Idegen csillagok tömege a Tejútrendszerben

Egy új kutatási eredmény szerint a Galaxis gömbhalmazainak körülbelül huszonöt százaléka nem a Tejútrendszerben alakult ki, hanem más galaxisokból vándorolt be az utóbbi néhány milliárd évben.
SPACER SPACER Ígéretes célpont gravitációs hullám-detektorok számára 2010.03.01.
Ígéretes célpont gravitációs hullám-detektorok számára

A HM Cnc fehér törpe kettős keringési periódusa spektroszkópiai mérések szerint is csak 5,4 perc és egyre csökken. A becslések szerint ígéretes célpontja lehet a gravitációs hullámok detektálására tervezett űrberendezéseknek.
Valid CSS!