Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2009. február

SPACER SPACER Portré egy Mira típusú csillagról 2009.02.24.
Portré egy Mira típusú csillagról

Az ESO VLT távcsőegyüttesének 1,8 m-es segédteleszkópjaival interferometrikus üzemmódban rögzített adatok alapján sikerült éles képet előállítani egy Mira típusú csillag felszínéről és a körülötte lévő gázburokról.
SPACER SPACER Hihetetlen energiájú gammavillanás a kamerák előtt 2009.02.20.
Hihetetlen energiájú gammavillanás a kamerák előtt

A NASA 2008. júniusában felbocsátott Fermi űrobszervatóriumának műszerei 2008. szeptember 16-án a becsült kibocsátott energiát és az esemény hosszát tekintve is rekorder gamma-kitörést detektáltak.
SPACER SPACER Részletgazdag felvétel a Carina-ködről 2009.02.17.
Részletgazdag felvétel a Carina-ködről

Chilében, a La Silla csúcson üzemelő 2,2 méteres ESO/MPG teleszkóppal készített felvételek alapján összeállították az eddigi talán legrészletesebb képet az égbolt egyik legnagyobb és legfényesebb objektumáról, a Carina-ködről.
SPACER SPACER Törpegalaxisok óriási csillagsűrűséggel? 2009.02.13.
Törpegalaxisok óriási csillagsűrűséggel?

A korai Univerzum törpegalaxisaiban nagyságrendekkel sűrűbben helyezkedhettek el a csillagok, mint a Tejútrendszerben, s ennek következményei magyarázhatják a hiányzó tömegük problémáját is.
SPACER SPACER Tíz másodpercenként produkált nagyenergiájú kitörést egy magnetár 2009.02.10.
Tíz másodpercenként produkált nagyenergiájú kitörést egy magnetár

A 30 ezer fényévre található csillagmaradvány húsz perc alatt száznál is több óriási energiájú gammakitörést produkált, a legintenzívebbek alatt a Nap húsz évi teljes kibocsátásának megfelelő energia szabadult fel.
SPACER SPACER Óriási csillagkeletkezési aktivitás egy nagyon távoli galaxisban 2009.02.06.
Óriási csillagkeletkezési aktivitás egy nagyon távoli galaxisban

Szubmilliméteres tartományban végzett mérések szerint egy nagyon távoli kvazár gazdagalaxisában két nagyságrenddel nagyobb területen zajlik olyan intenzitással a csillagkeletkezés, mint a jóval közelebbi galaxisokban.
SPACER SPACER A Földnél mindössze kétszer nagyobb exobolygó 2009.02.04.
A Földnél mindössze kétszer nagyobb exobolygó

A CoRoT űrtávcső felfedezte hetedik, egy Naphoz hasonló csillag körül keringő exobolygóját, melynek mérete a Földének kevesebb, mint kétszerese, s felszínét valószínűleg láva vagy vízgőz fedi.
SPACER SPACER Szabjunk új irányt a Hubble űrteleszkópnak! 2009.02.02.
Szabjunk új irányt a Hubble űrteleszkópnak!

A Csillagászat Nemzetközi Éve 2009 programsorozat keretében bárki szavazhat arra, hogy a modern csillagászat talán legismertebb távcsöve melyik, általa eddig még soha nem fényképezett objektumról készítsen felvételt.
Valid CSS!