Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2015. április

SPACER SPACER Tizenegy szökevénygalaxist találtak 2015.04.28.
Tizenegy szökevénygalaxist találtak

Jelenleg körülbelül két tucatnyi szökevénycsillagot ismerünk, sőt egy csillaghalmazt is, amelyek örökre elhagyták gazdagalaxisukat. Orosz kutatók most 11 szökevénygalaxist azonosítottak, amelyek galaxishalmazukból távoztak.
SPACER SPACER Először rögzítették egy exobolygó optikai színképét 2015.04.24.
Először rögzítették egy exobolygó optikai színképét

A HARPS bolygókereső spektrográffal először sikerült egy exobolygó által visszavert csillagfény optikai színképét rögzíteni. Az égitest az 51 Peg b, a húsz éve felfedezett első Naprendszeren kívüli planéta.
SPACER SPACER Heves metánviharok tájolhatják a Titan homokdűnéit 2015.04.21.
Heves metánviharok tájolhatják a Titan homokdűnéit

Egy új eredmény szerint a Titan sűrű légkörében nagy magasságban keleti irányban fújó metánszelek okozhatják a hold homokdűnéinek szintén keleti irányultságát, amit eddig még nem sikerült kielégítően megmagyarázni.
SPACER SPACER Világosodik a sötét anyag? 2015.04.17.
Világosodik a sötét anyag?

Egy ütköző galaxiscsoportban először bukkantak olyan nyomra, amely arra utal, hogy az ún. sötét anyag nem csak gravitációsan hat kölcsön önmagával, hanem valamilyen egyéb, egyelőre ismeretlen módon is.
SPACER SPACER Összetett szerves molekulákat találtak egy születő bolygórendszerben 2015.04.14.
Összetett szerves molekulákat találtak egy születő bolygórendszerben

Az ALMA antennarendszer mérései alapján először találtak összetett, az aminosavak és a fehérjék kialakulása szempontjából is fontos szerves molekulákat egy fiatal csillag körüli protoplanetáris korongban.
SPACER SPACER Gyönyörű Einstein-gyűrűt rögzített az ALMA 2015.04.10.
Gyönyörű Einstein-gyűrűt rögzített az ALMA

Az ALMA antennarendszer által eddig rögzített legjobb felbontású felvételen egy távoli galaxis képe csodálatos Einstein-gyűrűt formáz egy háromszor közelebbi csillagváros gravitációslencse-hatásának köszönhetően.
SPACER SPACER CSI: SN Ia - Egyetlen fehér törpe a gyanúsított 2015.04.07.
CSI: SN Ia - Egyetlen fehér törpe a gyanúsított

Archív röntgenadatok alapján csak egyetlen fehér törpe felelős egy kb. kétezer évvel ezelőtti Ia típusú szupernóva-robbanásért. Az új eredmény szerint a katasztrófát nem okozhatta két fehér törpe összeolvadása.
SPACER SPACER A mágneses tér hatása a csillagkeletkezésre 2015.04.03.
A mágneses tér hatása a csillagkeletkezésre

Egy új kutatás szerint a mágneses tér minden méretskálán, a több száz fényévestől a fényév töredékéig alapvető, általában a gravitáció ellenében dolgozó hatást gyakorol a csillagkeletkezési folyamatokra.
Valid CSS!