Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2012. május

SPACER SPACER Elporlad a csillagához túl közel keringő bolygó 2012.05.25.
Elporlad a csillagához túl közel keringő bolygó

Egy újonnan azonosított tranzitos exobolygó olyan közel kering csillagához, hogy az majdnem négyezer fokra hevíti, így valószínűleg az egész planéta körülbelül 100 millió éven belül elpárolog, porrá lesz.
SPACER SPACER Új típusú felszínformát találtak a Marson 2012.05.22.
Új típusú felszínformát találtak a Marson

A University of Washington kutatói által azonosított furcsa, korábban még soha nem látott barázdált felszínforma az eddiginél részletesebb betekintést nyújthat a vörös bolygó geológiai történelmébe.
SPACER SPACER Az első közvetlen jel egy távoli szuperföldről 2012.05.18.
Az első közvetlen jel egy távoli szuperföldről

Újabb mérföldkövéhez érkezett az exobolygók kutatása, ugyanis amerikai és belga csillagászoknak első alkalommal sikerült közvetlen jelet észlelniük egy másik csillag körül keringő, az ún. szuperföldek kategóriájába sorolt égitestről.
SPACER SPACER Átadták a legmagasabb csillagászati elismerést 2012.05.15.
Átadták a legmagasabb csillagászati elismerést

A legrangosabb csillagászati elismerést, a Crafoord-díjat 2012-ben Reinhard Genzel és Andrea Ghez vehették át a Tejútrendszer centrumához egészen közeli csillagok keringésből származó elmozdulásának kimutatásáért.
SPACER SPACER A Hubble segédtükörként használja a Holdat a Vénusz-átvonuláskor 2012.05.11.
A Hubble segédtükörként használja a Holdat a Vénusz-átvonuláskor

A Hubble Űrteleszkóp a Hold mint segédtükör közbeiktatásával figyeli a Vénusz Nap előtti átvonulását 2012. június 5/6-án, ugyanis direktben nem fordulhat csillagunk fényes korongja felé.
SPACER SPACER Amerikai joghallgató fedezett fel egy ritka csillagot 2012.05.08.
Amerikai joghallgató fedezett fel egy ritka csillagot

A Notre Dame University egyik joghallgatója egy ritka típus, a Wolf-Rayet csillagok új képviselőjét fedezte fel. A megerősítő spektroszkópiai méréseket részben Vinkó József, az SZTE docense végezte a 9 méteres HET teleszkóppal.
SPACER SPACER Arzént és szelént detektáltak egy nagyon öreg csillagban 2012.05.04.
Arzént és szelént detektáltak egy nagyon öreg csillagban

A Tejútrendszer halójának egyik ősi, 12 milliárd éves csillagában a Hubble Űrtávcső publikus archívumának adatai alapján arzént és szelént detektáltak, amire ilyen öreg csillag esetében még nem volt példa.
SPACER SPACER Hogyan hízhattak meg ennyire gyorsan a fekete lyukak? 2012.05.01.
Hogyan hízhattak meg ennyire gyorsan a fekete lyukak?

Számítógépes szimulációk szerint elképzelhető, hogy a szupernehéz fekete lyukak körül eredetileg több, különböző síkokban elhelyezkedő gázkorong is volt, s ezek ütközései vezethettek ezen objektumok gyors tömegnövekedéséhez.
Valid CSS!