Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2016. november

SPACER SPACER Majdnem gömb alakú csillagot talált a Kepler 2016.11.22.
Majdnem gömb alakú csillagot talált a Kepler

A Kepler-űrtávcső adatai alapján egy kutatócsoport asztroszeizmológiai módszerekkel példa nélküli pontossággal határozta meg egy csillag lapultságát. Az ötezer fényévre lévő égitest a jelenleg ismert "legkerekebb" objektum.
SPACER SPACER Egyedülálló műszer az asztroszeizmológia szolgálatában 2016.11.18.
Egyedülálló műszer az asztroszeizmológia szolgálatában

Az elmúlt évtizedben az űrfotometria terén elért ugrásszerű fejlődés sem váltotta ki és tette szükségtelenné a földi távcsövek munkáját, különösen ha azok még hálózatba is vannak szervezve.
SPACER SPACER Pulzáló fehér törpék váratlan kifényesedései 2016.11.15.
Pulzáló fehér törpék váratlan kifényesedései

A Kepler-űrtávcső rendkívül pontos és folyamatos fotometriai adatsorainak alapján a ZZ Ceti típusú fehér törpék esetében is új, eddig ismeretlen jelenségeket, kitörésekre utaló hirtelen felfényesedéseket sikerült észlelni.
SPACER SPACER Így fog elhúzni mellettünk egy vörös törpecsillag 2016.11.11.
Így fog elhúzni mellettünk egy vörös törpecsillag

A következő néhány millió év során a Gliese 710 jelű csillag közelíti meg legjobban a Napot, egy új szimuláció eredményei alapján azonban a korábban feltételezettnél kb. ötször kisebb távolságban fog elhaladni mellettünk.
SPACER SPACER Kimutatható-e az exoholdak jegessége? 2016.11.08.
Kimutatható-e az exoholdak jegessége?

Magyar kutatók megvizsgálták annak a lehetőségét, hogy a más naprendszerekben keringő sok-sok bolygó után vajon kimutathatók-e az azok körül keringő, jéggel fedett holdak is.
SPACER SPACER Szinte csak a központi fekete lyuk maradt egy galaxisból 2016.11.04.
Szinte csak a központi fekete lyuk maradt egy galaxisból

Rádiócsillagászok olyan galaxismaradványt találtak, amelyben szinte csak a körülbelül 3000 km/s sebességgel mozgó központi, szupernagy tömegű fekete lyuk maradt meg egy nagyobb galaxissal történt ütközés után.
SPACER SPACER Óriási halókat találtak távoli kvazárok körül 2016.11.01.
Óriási halókat találtak távoli kvazárok körül

Egy nemzetközi kutatócsoport nem várt arányban talált óriási méretű fénylő halókat nagyon távoli kvazárok körül. Az új eredmény nincs összhangban a korai univerzum galaxisainak jelenleg elfogadott kialakulási elméleteivel.
Valid CSS!