Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2013. július

SPACER SPACER Változatosak a forró jupiterek légkörei 2013.07.30.
Változatosak a forró jupiterek légkörei

Egy, a Hubble űrteleszkóppal végzett, átfogó jellegű vizsgálat első eredményei azt mutatják, hogy a szelek és a felhők fontos szerepet játszanak a csillagukhoz közel keringő, forró óriásbolygók légköri jellemzőinek kialakulásában.
SPACER SPACER Antirészecskéket találtak a Napban 2013.07.26.
Antirészecskéket találtak a Napban

Három amerikai fizikus relativisztikus sebességgel mozgó pozitronokat mutatott ki napkitörések vizsgálata során. Az eredmény a fizika egyik legnagyobb rejtélyét, az anyag-antianyag aszimmetria létét is segíthet megmagyarázni.
SPACER SPACER Kozmikus porkorongok - por nélkül 2013.07.23.
Kozmikus porkorongok - por nélkül

Egy kutatócsoport a Herschel űrteleszkóp mérései alapján fél tucat, az átlagosnál sokkal hidegebb törmelékkorongot azonosított, melyek jóval kevesebb porszemcsét tartalmazhatnak, mint a hasonló képződmények.
SPACER SPACER Új Neptunusz-holdat fedeztek fel a Hubble felvételei alapján 2013.07.16.
Új Neptunusz-holdat fedeztek fel a Hubble felvételei alapján

A Hubble űrtávcső felvételei alapján 2013. július 1-jén egy eddig ismeretlen holdat azonosítottak a zöldeskék bolygó körül. A Neptunusz-holdak sorában tizennegyedik kicsiny égitest átmérője nem éri el a 20 kilométert.
SPACER SPACER Egy csillagszörny születése - rádiókép az 'anyaméhből' 2013.07.12.
Egy csillagszörny születése - rádiókép az 'anyaméhből'

Az ALMA szubmilliméteres antennarendszerrel végzett új megfigyelések bepillantást engednek a folyamatba, melynek során egy nagyon nagy tömegű csillag formálódik a Tejútrendszer egyik óriási, sötét molekulafelhőjének mélyén.
SPACER SPACER Gyorsultak a vénuszi szelek az elmúlt hat évben 2013.07.09.
Gyorsultak a vénuszi szelek az elmúlt hat évben

Az ESA Venus Express űrszondája által a bolygó felhőzetének mozgásáról gyűjtött részletes adatok alapján úgy tűnik, hogy a Vénusz légkörében a küldetés elmúlt hat éve során folyamatosan nőtt az átlagos szélsebesség.
SPACER SPACER Nevet kaptak a Pluto új holdjai 2013.07.05.
Nevet kaptak a Pluto új holdjai

A Nemzetközi Csillagászati Unió illetékes bizottságai egy szavazás eredményével is megerősítve elnevezték a Pluto törpebolygó 2011-ben és 2012-ben felfedezett 4. és 5. holdját. A kis égitestek neve mostantól Kerberos és Styx.
SPACER SPACER Születő bolygórendszert fotózott a Hubble? 2013.07.02.
Születő bolygórendszert fotózott a Hubble?

A Hubble űrteleszkóp által a TW Hydrae vörös törpe körüli protoplanetáris korongról készített felvételen jól látható egy rés a diszkben, melyet nagy valószínűséggel egy formálódó bolygó hatása okoz.
Valid CSS!