Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2013. december

SPACER SPACER 'Meddő' felhőmagok fedhetik fel a nagytömegű csillagok titkát 2013.12.31.
'Meddő' felhőmagok fedhetik fel a nagytömegű csillagok titkát

Óriási, de csillagokat egyelőre még nem szült felhőmagok segíthetik megválaszolni a kérdést, miként alakulhatnak ki a Napunknál jóval nagyobb, központi égitestünk tömegét legalább nyolcszorosan meghaladó csillagok.
SPACER SPACER Vízgejzírek lövellnek az Europán! 2013.12.27.
Vízgejzírek lövellnek az Europán!

Időszakos vízgejzíreket és becsapódások által otthagyott agyagásványokat sikerült azonosítani a Jupiter Europa nevű holdján. Mindkét megfigyelés fontos láncszem az élet lehetőségeinek kutatásában.
SPACER SPACER Kezdődik a Tejútrendszer legpontosabb felmérése 2013.12.20.
Kezdődik a Tejútrendszer legpontosabb felmérése

Sikeresen pályára állt a Gaia űrszonda, amely a következő évek során elképesztő pontossággal fogja feltérképezni a Tejútrendszer egymilliárd csillagának helyzetét és mozgását, minden bizonnyal forradalmasítva ezzel a csillagászatot.
SPACER SPACER Lehetne-e világegyetemünk egy hologramuniverzum? 2013.12.17.
Lehetne-e világegyetemünk egy hologramuniverzum?

Elméleti fizikusok egy csoportja olyan matematikai konstrukciókkal állt elő, melyek értelmében nem lehetetlen, hogy univerzumunk csak egy másiknak a vetülete, bár az eredmény egyelőre nem vonatkoztatható a mérhető világunkra.
SPACER SPACER Túléltük a legnagyobb gammavillanást! 2013.12.13.
Túléltük a legnagyobb gammavillanást!

Bolygónk éppen a 2013. április 27-én detektált rekordfényességű gammavillanás fő csapásirányába esett. Bár egyes vélemények szerint potenciális veszélyforrásokról van szó, ezek a félelmek most nem igazolódtak.
SPACER SPACER Olyan bolygót fedeztek fel, amely nem is létezhetne 2013.12.10.
Olyan bolygót fedeztek fel, amely nem is létezhetne

A University of Arizona munkatársai olyan óriásbolygót detektáltak, amely 650-szer nagyobb távolságban járja körbe csillagát, mint a Föld a Napot. A planéta léte igazi kihívást jelent a bolygókeletkezési elméletek számára.
SPACER SPACER Egysíkúak a csillagok és korongjaik 2013.12.06.
Egysíkúak a csillagok és korongjaik

A Herschel infravörös űrtávcső mérései alapján a fiatal csillagok körüli porkorongok nem billennek ki: a rendszerek valószínűleg laposan keletkeznek, az egyes bolygók keringési síkja pedig csak ezután ferdül el.
SPACER SPACER Ezerszeres hangsebességű lökéshullám fűti a szupernóva-maradványt 2013.12.02.
Ezerszeres hangsebességű lökéshullám fűti a szupernóva-maradványt

A szupernóvák hetek alatt elhalványodnak, a robbanás következtében ledobódott anyag azonban még több ezer évig ragyoghat szupernóva-maradványként. Vajon milyen folyamat szolgáltathatja az energiát ehhez?
Valid CSS!