Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2010. július

SPACER SPACER Oxigénvándorlás a Szaturnusz holdrendszerében 2010.07.29.
Oxigénvándorlás a Szaturnusz holdrendszerében

A NASA szakértőinek új modellje szerint a Szaturnusz óriásholdja, a Titán légkörében található oxigén egy másik hold, az Enceladus vulkánjai által kilövellt vízgőzfelhőkből származik.
SPACER SPACER Megtalálták a legnehezebb csillagot 2010.07.26.
Megtalálták a legnehezebb csillagot

Minden eddig ismertnél nagyobb tömegű csillagot azonosítottak. Az égitest a Napnál 300-szor nehezebb óriásként kezdte életét, ez az érték csaknem kétszerese annak, amit eddig a csillagok felső tömeghatárának elfogadtak.
SPACER SPACER Üstökösbolygó egy távoli naprendszerben 2010.07.22.
Üstökösbolygó egy távoli naprendszerben

A Hubble Űrteleszkóp új méréseivel sikerült bizonyítani, hogy a HD 209458b jelű exobolygó légköréből elszökő gázanyag üstököscsóvaszerű alakzatba rendeződve követi pályáján az extrém gyorsan keringő planétát.
SPACER SPACER Kiütötte az űrteleszkópot a gammavillanás-rekorder 2010.07.19.
Kiütötte az űrteleszkópot a gammavillanás-rekorder

Az eddig detektált legerősebb, a közvetlen kozmikus környezetünkön kívül történt röntgenkitörés néhány héttel ezelőtt átmenetileg "megvakította" a gammavillanások detektálására szolgáló Swift űrteleszkópot.
SPACER SPACER Fiatal csillagokban gazdag galaxiscsóvát fedeztek fel 2010.07.15.
Fiatal csillagokban gazdag galaxiscsóvát fedeztek fel

A NASA GALEX ultraibolya mesterséges holdja egy fiatal csillagokban bővelkedő csóvával rendelkező galaxist fedezett fel. A csóva akkor keletkezhetett, amikor a galaxis behatolt a Virgo halmazba.
SPACER SPACER Exobolygó-fényképező üzemmód a VLT egyik műszeréhez 2010.07.12.
Exobolygó-fényképező üzemmód a VLT egyik műszeréhez

Új észlelési móddal bővítették az ESO VLT távcsőegyüttesének Yepun teleszkópján üzemelő NACO adaptív optikás műszert, megkönnyítve ezzel a fényes csillagokhoz közeli halvány objektumok direkt detektálását.
SPACER SPACER Óriási buborékot fújó fekete lyuk 2010.07.08.
Óriási buborékot fújó fekete lyuk

A Chandra röntgenműhold és az ESO VLT távcsőegyüttes észlelési adatai alapján felfedezték a csillagtömegű fekete lyukak esetében valaha megfigyelt legnagyobb méretű jet-párt, melynek átmérője eléri az ezer fényévet.
SPACER SPACER Galaxisütközés hozhatta létre az Oroszlán gyűrűjét 2010.07.05.
Galaxisütközés hozhatta létre az Oroszlán gyűrűjét

Új észlelések és egy számítógépes szimuláció alapján az Oroszlán csillagkép NGC 3384 katalógusjelű galaxisa körüli halmazt körbefogó óriási gázgyűrű egy 1 milliárd évvel ezelőtti galaxisütközés eredménye lehet.
SPACER SPACER Megerősítették az elsőként lefényképezett exobolygó létét 2010.07.01.
Megerősítették az elsőként lefényképezett exobolygó létét

Újabb észlelések alapján megerősítették, hogy az első objektum, melyet közvetlen felvételek alapján azonosítottak exobolygó-jelöltként, valóban egy Naphoz hasonló csillag körül keringő nyolc jupitertömegű planéta.
Valid CSS!