Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2013. március

SPACER SPACER Új típusú szupernóva-robbanást azonosítottak 2013.03.29.
Új típusú szupernóva-robbanást azonosítottak

A Carnegie Institution munkatársai az Ia típusú szupernóva-robbanások új fajtáját azonosították, mely a főtípusnál halványabb, kisebb energiájú, és valószínűleg nem pusztítja el a fehér törpét.
SPACER SPACER A valaha látott legfiatalabb csillagokat detektálta a Herschel 2013.03.26.
A valaha látott legfiatalabb csillagokat detektálta a Herschel

A Herschel infravörös űrteleszkóp az egyik legközelebbi csillagkeletkezési területen olyan protocsillagokat detektált, amelyek még nagyon mélyen ágyazódnak abba a gázfelhőbe, amiből születtek, így nagyon fiataloknak kell lenniük.
SPACER SPACER Elkészült az ősi Univerzum legjobb térképe 2013.03.22.
Elkészült az ősi Univerzum legjobb térképe

A Planck űrszonda mérései alapján elkészült az ősi Univerzum eddigi legpontosabb és legrészletesebb térképe, amely új információkkal szolgál majd a Világegyetem koráról, összetételéről, végső soron az eredetéről.
SPACER SPACER Letagadhatja kora egy részét a legöregebb csillag 2013.03.19.
Letagadhatja kora egy részét a legöregebb csillag

A Hubble űrteleszkóp legújabb mérései alapján a legidősebb ismert csillag mégsem öregebb, mint az Univerzum, új becsült kora annak hibáját is figyelembe véve már összeegyeztethető a Világegyetemével.
SPACER SPACER Száz éve nem találtak ilyen közeli csillagokat 2013.03.14.
Száz éve nem találtak ilyen közeli csillagokat

A WISE műhold felvételei alapján egy tőlünk mindössze 6,5 fényévre lévő, barna törpékből álló kettőst detektáltak. A Barnard-csillag 1916-os és a Proxima Centauri 1917-es felfedezése óta nem azonosítottak ilyen közeli csillagokat.
SPACER SPACER Nagybolygóink kialakulását is magyarázhatja egy új modell 2013.03.12.
Nagybolygóink kialakulását is magyarázhatja egy új modell

Egy új, háromdimenziós számítógépes modell segíthet annak jobb megértésében is, miként alakultak ki és fejlődtek életük korai szakaszában óriásbolygóink, a Jupiter és a Szaturnusz.
SPACER SPACER Nagy pontossággal mérték meg a Nagy Magellán-felhő távolságát 2013.03.08.
Nagy pontossággal mérték meg a Nagy Magellán-felhő távolságát

Közel egy évtizednyi észlelési adatsor alapján egy nemzetközi kutatócsoport 2%-os hibával határozta meg a Nagy Magellán-felhő távolságát, ami kulcsfontosságú adat a kozmikus távolságskála kalibrálásában.
SPACER SPACER Zsúfolt csillaghalmazok esete a gravitációval 2013.03.05.
Zsúfolt csillaghalmazok esete a gravitációval

A Hubble űrteleszkóppal végzett megfigyelések alapján a kettősök eloszlása zsúfolt környezetben, például egy fiatal nyílthalmazban, nem magyarázható pusztán csak a gravitáció figyelembe vételével.
SPACER SPACER Születő bolygót fotózott a VLT? 2013.03.01.
Születő bolygót fotózott a VLT?

Az ESO VLT távcsőegyüttesének NACO műszerével olyan fényes csomót fotóztak a HD 100546 katalógusjelű csillag körüli protoplanetáris por- és gázkorongban, amely akár egy születőben lévő óriásbolygó is lehet.
Valid CSS!