Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2010. január

SPACER SPACER Varázslatos fotók egy távoli világ holdfogyatkozásáról 2010.01.28.
Varázslatos fotók egy távoli világ holdfogyatkozásáról

Amikor holdfogyatkozásról beszélünk, általában a saját égi kísérőnkkel kapcsolatos jelenségre gondolunk. Űreszközeink segítségével, ha ritkán is, de távoli világok hasonló eseményeinek is tanúi lehetünk.
SPACER SPACER Meglepő röntgencsóvák egy távoli galaxis mögött 2010.01.25.
Meglepő röntgencsóvák egy távoli galaxis mögött

Az ESO 137-001 katalógusjelű galaxis mögött a már korábban felfedezett mellé egy újabb, szintén hosszan elnyúló röntgensugárzó csóva társult. A csóvákban csillagkeletkezés zajlik, ami meglepő a gazdagalaxis korongjától távol.
SPACER SPACER Kozmikus macskamancs 2010.01.21.
Kozmikus macskamancs

A Tejútrendszerünk centrumának irányában elhelyezkedő komplex szerkezetű gáz- és porköd nagytömegű csillagok bölcsője, ránézésre pedig leginkább egy macska mancsára emlékeztet.
SPACER SPACER Leálló csillagkeletkezés egy közeli törpegalaxisban 2010.01.18.
Leálló csillagkeletkezés egy közeli törpegalaxisban

A Hubble Űrteleszkóppal gyűjtött adatok alapján az NGC 2976 katalógusjelű közeli törpegalaxisban a csillagkeletkezési aktivitás már nagyon csekély, s 500 millió éven belül ezek a folyamatok teljesen be is fejeződnek.
SPACER SPACER Fényes foltokat azonosítottak a Betelgeuse felszínén 2010.01.14.
Fényes foltokat azonosítottak a Betelgeuse felszínén

Francia kutatók a közeli infravörös tartományban végzett interferometriai mérések alapján két óriási, fényes foltot azonosítottak az Orion csillagkép legfényesebb csillaga, a Betelgeuse nevű vörös óriás felszínén.
SPACER SPACER Hogyan élhette túl bolygónk a születését? 2010.01.11.
Hogyan élhette túl bolygónk a születését?

A bolygókeletkezés jelenlegi modelljei szerint szülőbolygónk nem is létezhetne. Egy új számítógépes szimuláció azonban feltárta, hogyan menekülhettek meg a belső bolygók, köztük a Föld a Nap halálos öleléséből.
SPACER SPACER Éhezik a szupernehéz fekete lyuk a Tejútrendszer központjában 2010.01.07.
Éhezik a szupernehéz fekete lyuk a Tejútrendszer központjában

A Chandra röntgenműhold közel tíz évet átfogó észleléssorozatán alapuló új modell választ adhat arra a kérdésre, hogy miért olyan kicsi a Tejútrendszer centrumában helyet foglaló szupernehéz fekete lyuk aktivitása.
SPACER SPACER Pillantás egy formálódó bolygórendszer mélyére 2010.01.04.
Pillantás egy formálódó bolygórendszer mélyére

A Keck teleszkópokkal sikerült bepillantantást nyerni egy kialakulóban lévő bolygórendszer mélyére és részletesen tanulmányozni azt a port és gázt, amiből talán Földünkhöz hasonló bolygók is létrejöhetnek.
SPACER SPACER Születőben lévő bolygórendszerek az Orion-ködben 2010.01.01.
Születőben lévő bolygórendszerek az Orion-ködben

Harminc darab, eddig nem publikált felvétel látott napvilágot a Hubble űrteleszkóp egyik leghosszabb, az Orion-köd protoplanetáris korongjait, azaz bolygórendszer-kezdeményeit vizsgáló programjából.
Valid CSS!