Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2015. február

SPACER SPACER A nóvarobbanások lehetnek az univerzum legnagyobb lítiumgyárai 2015.02.26.
A nóvarobbanások lehetnek az univerzum legnagyobb lítiumgyárai

A Nova Del 2013 részletes spektroszkópiai vizsgálata alapján japán csillagászok arra a következtetésre jutottak, hogy a nóvarobbanások lehetnek a legnagyobb lítiumgyárak az univerzumban.
SPACER SPACER Okozhat-e tömeges kihalási eseményeket a sötét anyag? 2015.02.24.
Okozhat-e tömeges kihalási eseményeket a sötét anyag?

Egy amerikai biológus szerint Naprendszerünk Tejútrendszer fősíkján való áthaladásai közvetlenül és jelentős mértékben hozzájárulhatnak a tömeges kihalási eseményekhez vezető csillagászati és geológiai folyamatokhoz.
SPACER SPACER Hetvenezer év után 'kapták el' a kozmikus behatolót 2015.02.20.
Hetvenezer év után 'kapták el' a kozmikus behatolót

Egy nemzetközi kutatócsoport szerint egy nemrégiben felfedezett halvány objektum, Scholz csillaga 70 ezer évvel ezelőtt annyira megközelítette a Naprendszerünket, mint semmilyen más csillag előtte, azóta, vagy a jövőben.
SPACER SPACER 'Csillagközi' technológia és a forgó fekete lyukak 2015.02.17.
'Csillagközi' technológia és a forgó fekete lyukak

Az Oscar-díjra is jelölt Csillagok között c. film készítőinek vizuális effektusokért felelős csoportja egy szakcikkben enged bepillantást a forgó fekete lyukaknak a mozi újszerű, realisztikus látványvilágát megalapozó fizikájába.
SPACER SPACER Katasztrófában fog végződni a csillagkeringő 2015.02.13.
Katasztrófában fog végződni a csillagkeringő

Egy planetáris ködben felfedezték az eddigi legnagyobb tömegű, fehér törpékből álló csillagpárt, amelynek tagjai, egymáshoz egyre közelebb keringve, kb. 700 millió éven belül egy szupernóva-robbanásban fognak összeolvadni.
SPACER SPACER Százmillió évvel később születhettek az első csillagok 2015.02.10.
Százmillió évvel később születhettek az első csillagok

A Planck-űrszonda most nyilvánosságra hozott új CMB-térképein alapuló eredmények szerint az univerzum első csillaggenerációja mintegy százmillió évvel később jött létre, mint azt eddig gondolták.
SPACER SPACER Cefeidákat találtak a Tejútrendszer túloldalán 2015.02.06.
Cefeidákat találtak a Tejútrendszer túloldalán

Honfitársunk, Dékány István vezetésével egy nemzetközi kutatócsoport a VISTA infravörös távcsővel átnézett nemcsak a Trifid-ködön, de még a galaktikus centrumon is, ami mögött két klasszikus cefeidát is találtak.
SPACER SPACER Védtelenül állta a Titan a szuperszonikus napszelet 2015.02.03.
Védtelenül állta a Titan a szuperszonikus napszelet

A Szaturnusz legnagyobb holdjának nincs globális mágneses tere, így a napszél ellen csak az anyabolygóé védi, időnként azonban kikerül a pajzs alól. Ekkor viszont pont úgy viselkedik, mint a Vénusz, a Mars vagy az üstökösök.
Valid CSS!