Valid XHTML 1.0 Strict

Csillagászati hírek - 2012. július

SPACER SPACER Miért olyan száraz a Föld? 2012.07.27.
Miért olyan száraz a Föld?

A Naprendszer bolygóinak kialakulásáról szóló elterjedt elmélet legújabb elemzése talán választ ad arra a kérdésre, hogy a várthoz képest miért van viszonylag kevés víz a Földön.
SPACER SPACER Látványos gázbuborék egy haldokló vörös óriás körül 2012.07.24.
Látványos gázbuborék egy haldokló vörös óriás körül

A Hubble Űrteleszkóp gyönyörű felvételt készített az élete vége felé járó U Cam csillag által ledobott, a hozzá hasonló objektumokkal összevetve meglepő módon szinte teljesen gömbszimmetrikus gázfelhőről.
SPACER SPACER Lassan télbe hajlik az ősz a Titan déli féltekéjén 2012.07.20.
Lassan télbe hajlik az ősz a Titan déli féltekéjén

A három évvel ezelőtt bekövetkezett napéjegyenlőség után a Cassini űrszonda által a Titanról készített felvételeken egyre markánsabbak a közelgő újabb évszakváltás jelei a Szaturnusz legnagyobb holdjának déli féltekéjén.
SPACER SPACER Furcsa galaxis a Hubble fotóján 2012.07.17.
Furcsa galaxis a Hubble fotóján

Némileg meglepő módon egy, a Hubble Űrteleszkóp által lefotózott spirálgalaxis központi tartománya, az ún. dudor is spirálszerkezettel rendelkezik, ami talán azt jelzi, hogy a galaxis nem vett részt kölcsönhatásban.
SPACER SPACER Megtalálták a Pluto ötödik holdját 2012.07.13.
Megtalálták a Pluto ötödik holdját

A Hubble Űrteleszkóp felvételei alapján sikerült azonosítani a Pluto törpebolygó újabb holdját, immár az ötödiket. A kicsiny égitest mérete legfeljebb 20 kilométer körüli lehet.
SPACER SPACER Megfigyelték egy exobolygó légköri változásait 2012.07.10.
Megfigyelték egy exobolygó légköri változásait

Egy nemzetközi kutatócsoport a Hubble Űrteleszkóppal eddig példátlan megfigyelést végrehajtva jelentős változást detektált egy exobolygó légkörében, melynek oka valószínűleg egy, a bolygó csillagán történt erőteljes kitörés volt.
SPACER SPACER Új eljárás az exobolygók légkörének tanulmányozására 2012.07.06.
Új eljárás az exobolygók légkörének tanulmányozására

Az első Naprendszerünkön kívüli bolygók egyikének, a τ Boötis b-nek segítségével kidolgozott eljárás lehetőséget nyit olyan exobolygók légkörének tanulmányozására is, melyek nem haladnak el a csillaguk előtt.
SPACER SPACER Ismét amatőrcsillagász fedezett fel egy kitöréses csillagot 2012.07.03.
Ismét amatőrcsillagász fedezett fel egy kitöréses csillagot

Jim Thommes kaliforniai amatőr asztrofotós egy új ködöt fedezett fel a Monoceros csillagképben, amelyet a részletes vizsgálatok szerint egy fiatal, kitöréses csillag dobott le magáról.
Valid CSS!